.   HİPOKRAT (MÖ 460-370) “İNSANLARA YETERLİ BESİN VERİR VE HAREKET ETMELERİNİ SAĞLARSAK SAĞLIKLI YAŞAMALARININ YOLUNU ÖĞRETMİŞ OLURUZ.” DEMİŞTİR. CLAUDİUS GALEN (129-210) “NEFESİ HIZLANDIRMAYAN HAREKETLER EGZERSİZ SAYILMAZ.”DİYEREK HAREKETİN ÖNEMİNİ DİLE GETİRMİŞTİR.  İBN-İ SİNA, EL-KANUN FİT TIB ADLI ÇALIŞMASINDA SAĞLIĞIN KORUNMASIYLA (HİJYEN) İLGİLİ BÖLÜMLERDE HAREKETLERİN/EGZERSİZLERİN ÖNEMİNE İŞARET ETMİŞTİR.

 

SPOR YAPMAK HERKES İÇİN BİR TUTKU OLABİLİR. ANCAK KİŞİ DÜZENLİ OLARAK SPOR YAPIYORSA YA DA SPORCUYSA, DİKKAT ETMESİ GEREKEN ÇOK FAZLA KONU OLDUĞUNU UNUTMAMASI GEREKMEKTEDİR. SPORLAR KEYİFLİ OLDUKLARI KADAR TEHLİKELER DE İÇEREBİLİR. SPORUN DOĞRU ŞEKİLDE YAPILMASI, KİŞİNİN KENDİNİ KORUYACAK FAALİYETLERİ DAİMA UYGULAMASI GEREKMEKTEDİR. DOĞRU YAPILAN SPOR, İNSAN BEDENİNE VE RUHUNA SAĞLIKLI BİR YAŞAM SÜRMEK İÇİN POZİTİF KATKI YAPAR.

SPORCUNUN SAĞLIĞINI ETKİLEYEN SPORTİF YARALANMALARDIR, AYRICA SPORCULARDA SPORTİF  YARALANMALARIN DIŞINDA, BİR DE OVERUSE (AŞIRI KULLANMA) KÖKENLİ ÇOK SAYIDA YARALANMA GÖRÜLMEKTEDİR VE GENELDE SPOR DALLARINA ÖZGÜ ÖZELLİKLER İÇERİR. FUTBOL, BASKETBOL, RUGBY, BUZ HOKEYİ GİBİ TEMAS SPORLARI SPORCULAR İÇİN TEHLİKE İÇEREN DALLARDIR. EKSTREM SPORLAR DA CİDDİ TEHLİKE İÇERMEKTEDİR. ANCAK GERÇEK ŞUDUR Kİ, YETERİNCE HAZIRLANMAMIŞ BİR SPORCU UFACIK BİR HAREKETİNDE, HİÇ BEKLEMEDİĞİ BİR ANDA DAHİ SAKATLIKLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR. 

SPORCU YARALANMALARI GERÇEKLEŞTİRİLEN SPOR AKTİVİTELERİ ESNASINDA OLUŞABİLECEK HASARLARIN TÜMÜNÜ KAPSAYAN BİR TERİMDİR. YUMUŞAK DOKU TRAVMALARI EN SIK GÖRÜLEN SPOR SAKATLANMASI TİPİ. KAS VE İSKELET YARALANMALARI ALT EKSTREMİTEDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR. DİREKT TEMAS SPORLARI İÇERİSİNDE FUTBOL EN FAZLA YARALANMA RİSKİNE SAHİP SPORLARDAN BİRİDİR. YARALANMALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 50’SİNDE DİREKT TEMAS SORUMLU TUTULMAKTADIR. YARALANMALARIN ÇOĞU ALT EKSTREMİTEDE GÖRÜLÜR. FARKLI ÇALIŞMALARDA BU ORAN YÜZDE 56-76 ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR. BUNU YÜZDE 23 İLE ÜST EKSTREMİTE VE YÜZDE 14 İLE KAFA TRAVMALARI İZLEMEKTEDİR.

SPORCU RAHATSIZLIKLARI BAZEN UZUN SOLUKLU SÜREÇLERDE REHABİLİTASYON VE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI İÇEREBİLİR, PAHALI TEDAVİLER GEREKEBİLİR. BU AÇIDAN HEM EKONOMİK HEM DE TIBBİ OLARAK PROBLEM OLUŞTURABİLİR. EN ÖNEMLİ SORUN, KİŞİNİN SPORUNU İCRA ETMESİNİN ÖNÜNÜN TIKANMASI VE GELİŞİMİNİ DURDURMASI KAYNAKLIDIR. DOLAYISIYLA BU RAHATSIZLIKLARI YAŞAMADAN EVVEL ÖNLEMLER ALMAK, RİSK FAKTÖRLERİNİ BELİRLEYEREK BUNA GÖRE ADIMLAR ATMAK GEREKİR. 

YAŞ VE CİNSİYET FAKTÖRLERİ KRİTİKTİR. GENÇ BİR BİREYDE ONU GÜÇLENDİRECEK ÇALIŞMALAR YAPILIRKEN, YETİŞKİN BİR BİREYDE GÜÇLENME YERİNE YAVAŞ YAVAŞ KAYBOLAN ÇEVİKLİĞİ KORUMAK ADINA ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR. 

AYNI ŞEKİLDE KADIN ERKEK VÜCUT YAPISINDA DA FARKLILIKLAR VARDIR. DOLAYISIYLA CİNSİYETE GÖRE DE ANTREMAN UYGULAMALARI, ÇALIŞMA RİTMİNİN AYARLANMASI GİBİ UNSURLAR ÖNEMLİDİR. 

FİZİKSEL BÜTÜNLÜK VE YAPILAN SPORA UYGUN BİR BEDENE SAHİP OLUNMASI DA BİR DİĞER KİŞİSEL FAKTÖRDÜR. BU ÖZELLİKLER GENELDE BOY, AĞIRLIK, YAĞ ORANI VE KAS GRUPLARIYLA ALAKALIDIR. 

PSİKOLOJİK FAKTÖRLER DE FİZİKSEL DURUMLAR KADAR ÖNEMLİDİR. REKABETÇİLİK PSİKOLOJİK OLARAK SPORCULARI ETKİLEYEBİLİR. ADRENALİN SALINIMI VE ÖZELLİKLE STRES VÜCUT İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİDİR. DOLAYISIYLA STRES KONTROLÜ YAPMAK VÜCUT GELİŞİMİ İÇİN GÖZ ARDI EDİLMEMESİ GEREKEN BİR NOKTADIR.

AYNI ZAMANDA MOTİVASYON VE BUNA BAĞLI OLARAK KOORDİNASYON DA ÖNEMLİDİR. MOTİVE OLMAK VE BUNA GÖRE DAVRANMAK, DOĞRU KOORDİNASYONUN SAĞLANMASINDA ETKİLİDİR. BUNUN EKSİKLİĞİ KOORDİNASYON EKSİLİĞİNE SEBEBİYET VEREBİLİR VE SAKATLANMA RİSKİ OLUŞTURABİLİR. 

YETERSİZ ISINMA VE SOĞUMA, TEKNİĞİN YANLIŞ UYGULANMASI, GEÇMİŞ SAKATLIKLAR VE YETERSİZ REHABİLİTASYON DİĞER ÖNEMLİ KİŞİSEL FAKTÖRLERDİR. SPOR YAPILACAĞI ZAMAN VÜCUDU ISITMAK, ÖZELLİKLE ÇALIŞTIRACAĞIMIZ BÖLGELERİ SPORA HAZIR HALE GETİRMEK SAKATLIK RİSKİNİ BÜYÜK ORANDA DÜŞÜRÜR. 

SPORUN TİPİNE YANİ BRANŞA YÖNELİK FAKTÖRLER BURADA DEVREYE GİRMEKTEDİR. BU HASTALIKLAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK, YAPILAN SPORUN RİSK FAKTÖRLERİ BELİRLENMELİ VE BUNU ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR YAPILMALIDIR. 

SPOR ESNASINDA YA DA HAZIRLIK AŞAMASINDAKİ AKTİVİTE SÜRESİ DE OLDUKÇA ÖNEMLİDİR. VÜCUDA YAPILACAK YÜKLEMENİN İYİ AYARLANMASI GEREKMEKTEDİR. 

SPOR YAPILAN BÖLGELERİN YAPISI VE SPOR MALZEMELERİNİN SEÇİMİ OLDUKÇA KRİTİK FAKTÖRLERDİR. BU BAĞLAMDA ZEMİN, IŞIK VE DİĞER DEĞİŞKENLER EN DOĞRU ŞEKİLDE KURGULANMALI VE SPORCU İÇİN EN VERİMLİ PLATFORM OLUŞTURULMALIDIR. AYNI ŞEKİLDE KULLANILACAK MALZEMELERİN HERHANGİ BİR RİSK TEŞKİL ETMEMESİ, TAM TERSİNE SPORCUNUN HAYAT STANDARDINI ARTIRICI MİNVALDE TERCİH EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR. 

SPORCU YARALANMALARI TEDAVİSİ

SPORCU YARALANMALARI ARASINDA EZİLMELER, KAN BİRİKMELERİ, BURKULMA ÇEŞİTLERİ, KIRIK, ÇATLAK, KAS AĞRISI, ZORLANMASI VE YIRTILMASI; BAĞ VE TENDON KOPMALARIYLA, EKLEM VE ADELE RAHATSIZLIKLARI SAYILABİLİR. FİZİKSEL MUAYENE VE BU ESNADA SORULACAK SORULARLA ÇOĞU SAKATLANMA TAHMİN EDİLEBİLMEKTEDİR ANCAK TAM SONUÇLAR İÇİN RÖNTGEN, TOMOGRAFİ VE MR GİBİ GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİNE BAŞVURULMASI GEREKİR. 

MEDİKAL VE FİZİK TEDAVİ KONSERVATİF TEDAVİNİN BÖLÜMLERİDİR. KAS VE İSKELET SİSTEMİNİN YARALANMALARINDA HANGİ YÖNTEM TERCİH EDİLİRSE EDİLSİN TEDAVİDE İSTENEN; İYİLEŞME SÜRECİNDE OYUNCUNUN ESNEKLİĞİNİ VE EKLEM HAREKET GENİŞLİĞİNİ KORUMAK, KAS GÜCÜNDE VE DİRENCİNDE AZALMAYA NEDEN OLMADAN SPORA MÜMKÜN OLABİLECEK EN KISA SÜREDE DÖNEBİLMESİNİ SAĞLAMAKTIR.

SOĞUK UYGULAMALARI, BANDAJLAMA, ATEL İŞLEMLERİ EN YAYGIN İLK YARDIM UYGULAMALARIDIR.  ELBETTE İLK YARDIM UYGULANDIKTAN SONRA SPORCUNUN EN DOĞRU TAŞIMA YÖNTEMİYLE GEREKLİ MERKEZLERE GÖTÜRÜLÜP TEDAVİNİN ORADA DEVAM ETMESİ GEREKMEKTEDİR.  

TEDAVİ HAFİF OLDUĞU DURUMLARDA İSTİRAHAT VE FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARI, GEREKLİ MEDİKAL TAKVİYELERLE DESTEKLENEBİLİR VE İYİLEŞME SÜRECİ BU ŞEKİLDE ATLATILABİLİR. ANCAK BAZI DURUMLARDA UZUN SÜRELİ REHABİLİTASYON TEDAVİSİ GEREKMEKTEDİR.

CERRAHİ TEDAVİ, SPORCUYU KONSERVATİF TEDAVİDEN DAHA KISA SÜREDE VEYA DAHA İYİ PERFORMANSLA SPORA DÖNDÜREBİLECEK İSE TERCİH EDİLECEK TEDAVİ OLMALIDIR. SPOR TRAVMATOLOJİSİ AÇISINDAN AMELİYAT TEKNİKLERİNDE SON 5 YIL İÇERİSİNDE KAYDEDİLEN GELİŞMELER; KONDROPLASTİ, SERBEST KIKIRDAK NAKLİ, ARTROSKOPİNİN FARKLI EKLEMLERE KOLAYCA UYGULANABİLİR OLMASI, MENİSKÜS DİKİŞLERİ VE BAĞ AMELİYATLARINDA YENİ TEKNİKLER OLARAK ÖZETLENEBİLİR.

 ÖNCELİKLE AMELİYATA HAZIRLIK, DAHA SONRA AMELİYAT VE AMELİYAT SONRASI DÖNEMLER BİRER BİRER AŞILMALIDIR. BU TEDAVİLERDEKİ ANA AMAÇ HER ZAMAN SPORCUNUN EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE SPOR HAYATINA GERİ DÖNEBİLMESİDİR. EŞ ZAMANLI OLARAK SPORCUNUN EKLEM HAREKETLERİNİN KISITLANMAMASI, MEVCUT ÇEVİKLİĞİNİN VE GÜCÜNÜN KORUNMASI SAĞLANIR. 

SPOR HEKİMLİĞİ

SPOR HEKİMLİĞİ, HER DÜZEYDE EGZERSİZ VE FİZİKSEL AKTİVİTEYE KATILIMA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN YARALANMALAR VE SAĞLIK SORUNLARININ TANISI, TEDAVİSİ, ÖNLENMESİ VE RAHABİLİTASYONU İLE UĞRAŞAN, FİZİKSEL OLARAK AKTİF BİR YAŞAM BİÇİMİNİ TOPLUMA BENİMSETMEYE ÇABA GÖSTEREREK HALK SAĞLIĞINI KORUMAYA ÇALIŞAN MULTİDİSİPLİNER BİR KLİNİK (BAZI ÜLKELERDE YAN DAL) UZMANLIK (VE AYNI ZAMANDA AKADEMİK ÇALIŞMA) ALANIDIR

BUNUN YANINDA HAREKET EKSİKLİĞİNE BAĞLI ORTAYA ÇIKAN SAĞLIK PROBLEMLERİNİN TANINMASI VE TEDAVİ EDİLMESİ DE SPOR HEKİMLİĞİNİN UZMANLAŞTIĞI ALANLARIN ARASINDA YER ALIR. SPORLA İLİŞKİLİ SAĞLIK SORUNLARI VE SPOR YARALANMALARI TOPLUMDA OLDUKÇA SIK GÖRÜLÜR

 ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN TÜM YARALANMALARIN ÜÇTE BİRİNİ SPOR YARALANMALARI OLUŞTURUR.

 

SPOR TRAVMATOLOJİSİ, SPORTİF REHABİLİTASYON, İÇ HASTALIKLARI, EGZERSİZ BİYOKİMYASI VE FİZYOLOJİSİ GİBİ KONULAR ÜZERİNE YOĞUNLAŞAN SPOR HEKİMLİĞİ BİLİM DALI, AYNI ZAMANDA SPOR YAPAN KİŞİLERİN MUAYENESİ VE PERFORMANSLARININ ÖLÇÜMÜ İLE DE İLGİLENİR. 

SPOR YARALANMALARININ EN ÇOK HANGİ DURUMLARDA OLUŞTUĞU VE NASIL ÖNLENMESİ GEREKTİĞİ HAKKINDA DA ÇALIŞMALAR YAPAN BÖLÜM HEKİMLERİ, YARALANAN SPORCULARI EN HIZLI VE ETKİN ŞEKİLDE NORMAL YAŞAMLARINA GERİ DÖNDÜRMEK İÇİN ÇALIŞIR.

SPOR HEKİMLERİ, SPOR VE EGZERSİZ İLE İLGİLENEN HER YAŞTAN VE CİNSİYETTEN KİŞİNİN YAŞAM KALİTESİNİ VE SPORA KATILIMINI ARTIRMAK, SPORCU PERFORMANSLARINI ÖLÇMEKLE UĞRAŞIR. 

FARKLI BİR DEYİŞLE SPOR HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜ DOKTORLARI, AMATÖR VE PROFESYONEL DÜZEYDE TÜM SPORCULARIN YAPTIKLARI FARKLI FİZİKSEL AKİTİVİTELERE BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN YARALANMA VE RAHATSIZLIKLARIN TANI, TEDAVİ VE REHABİLİTASYONU KONUSUNDA HİZMET VERİR. 

SPOR HEKİMLİĞİ NELER İLE İLGİLENİR?

AMATÖR YA DA PROFESYONEL OLARAK SPOR YAPAN KİŞİLERİN SAĞLIK DURUMLARININ YANI SIRA SPOR HEKİMLİĞİ DOKTORLARI ŞUNLARLA İLGİLENİR:

·        KİŞİLERİN SPORA ÖZENDİRİLMESİ VE YÖNLENDİRİLMESİ,

·        HALK SAĞLIĞININ KORUNMASI VE İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN EGZERSİZ KATILIMI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPILMASI,

·        KİŞİNİN SPOR ÖNCESİNDE İLGİLİ BRANŞA UYGUNLUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ,

·        MÜSABAKALAR ÖNCESİNDE, TIBBİ KONTROL VE TARAMALARIN YAPILMASI,

·        OLASI SAKATLANMALARIN ÖNLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜLMESİ,

·        SPOR SIRASINDA ORTAYA ÇIKAN TRAVMA VE YARALANMALARIN TANI VE TEDAVİSİ,

·        SPOR NEDENİYLE GELİŞEN AKUT VE KRONİK SAĞLIK SORUNLARININ GİDERİLMESİ,

·        SAHA HEKİMİ OLARAK SAHADA İLK YARDIM UYGULANMASI,

·        SPOR KULÜPLERİNDE TAKIM HEKİMLİĞİ YAPILMASI,

·        ULUSLARARASI SPOR OLAYLARINDA KARŞILAŞILAN SEYAHAT SORUNLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ,

·        FARKLI İKLİM, DERİNLİK VE YÜKSEKLİK KOŞULLARINDA TIBBİ DESTEK SAĞLANMASI,

·        FARMAKOLOJİK AJANLARIN TARANMASI VE TESPİT EDİLMESİ,

·        SPORCU PSİKOLOJİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ,

·        SPORCU PERFORMANSININ İYİLEŞTİRİLMESİ,

·        SPORCU BESLENMESİNİN DÜZENLENMESİ,

·        OBEZİTEDİYABETHİPERTANSİYONASTIM VE DEPRESYON GİBİ EGZERSİZİN FAYDALI OLDUĞU RAHATSIZLIKLARA KARŞI EGZERSİZ REÇETESİ OLUŞTURULMASI VE EGZERSİZİN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.

SPOR HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNCE UYGULANAN TEDAVİLER

LİSANSLI SPORCULAR YA DA AMATÖR OLARAK SPORLA İLGİLENEN KİŞİLER, TRAVMALARA BAĞLI OLARAK PEK ÇOK FARKLI DURUMLA KARŞILAŞABİLİR. KİŞİNİN, MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE YAPTIĞI ETKİNLİĞE GERİ DÖNMESİNİ SAĞLAYAN SPOR HEKİMLERİ, PEK ÇOK FARKLI DURUM İÇİN ETKİN TEDAVİYİ KİŞİYE ÖZEL OLARAK DÜZENLER.

SPOR HEKİMLİĞİNDE TESPİT EDİLEN RAHATSIZLIKLARIN TEDAVİSİNDE İLAÇ TEDAVİSİNİN YANINDA, PROLOTERAPİ, PLATELET RİCH PLASMA (PRP) TEDAVİSİ, KURU İĞNELEMEOZON TEDAVİSİ, KİNEZYO BANTLAMA, MANUEL TERAPİ GİBİ YÖNTEMLER DE KULLANILABİLİR. FİZİK TEDAVİ YÖNTEMLERİNİN UYGULANMASINDA FİZYOTERAPİ UZMANLARIYLA İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞAN SPOR HEKİMLERİ, VAKALARI GEREKLİ HALLERDE ORTOPEDİ UZMANLARIYLA BİRLİKTE DEĞERLENDİREREK GİRİŞİMSEL VEYA CERRAHİ YÖNTEMLERİN UYGULANMASINI DA TEMİN EDER.

 SPOR HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNDE YAPILAN TANI VE TEDAVİLERİN BİR KISMI AŞAĞIDA SIRALANMIŞTIR:

BEL VE BOYUN AĞRILARI : KİŞİNİN YAPTIĞI FİZİKSEL AKTİVİTEYE BAĞLI OLARAK BEL, BOYUN BÖLGESİNDE BAĞ, KAS VE TENDON YARALANMALARI, FITIK VE TENDİNİT GİBİ SAĞLIK PROBLEMLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞILIR.

 

OMUZ AĞRILARI: SPOR KARŞILAŞMALARI ÖNCESİNDE VE SONRASINDA GÖRÜLEN OMUZ AĞRILARI, SPOR HEKİMLERİNİN SIKLIKLA KARŞILAŞTIĞI RAHATSIZLIKLAR ARASINDA YER ALIR. KAS YIRTILMASI, BURSİT, TENDİNİT VE İMPİNGEMENT SENDROMU GİBİ RAHATSIZLARIN ÖNLENMESİ VE TEDAVİ EDİLMESİ SPOR HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜ HEKİMLERİNCE YAPILIR.

 

DİZ AĞRILARI: EGZERSİZ VE SPOR SIRASINDA GÖRÜLEN MENİSKÜS YIRTIKLARI, ÇAPRAZBAĞ YARALANMALARI, BURSİT, BAĞ VE TENDON YARALANMALARININ YANI SIRA KİREÇLENME GİBİ SAĞLIK SORUNLARININ ÖNLENMESİ VE TEDAVİSİ, SPOR HEKİMLERİNCE SAĞLANIR.

 

TENDİNİTLER: ÇOĞUNLUKLA OMUZ, DİRSEK, DİZ, KALÇA, EL VE AYAK BİLEKLERİNDE GÖRÜLEN İLTİHAPLANMALAR, TENDİNİT OLARAK TANIMLANIR. TENİSÇİ DİRSEĞİ, GOLFÇÜ DİRSEĞİ VE AŞİL TENDİNİTİ GİBİ UZUN SÜRE İÇİNDE OLUŞAN RAHATSIZLIKLAR, BAZI DURUMLARDA AŞIRI YA DA YANLIŞ KULLANIMA BAĞLI OLARAK ANİ İLTİHAPLANMALARA YOL AÇABİLİR. AYRICA BU HAREKETLERİN SÜREKLİLİĞİ, RAHATSIZLIĞIN ŞİDDETİNİ ARTIRABİLİR. TÜM BU ŞİKAYETLERİN GİDERİLMESİ VE KİŞİNİN YAPTIĞI EGZERSİZ YA DA SPORA GERİ DÖNMESİ, SPOR HEKİMLERİNCE YAPILAN TEDAVİ İLE MÜMKÜNDÜR

SPOR HEKİMLİĞİ, HER DÜZEYDE EGZERSİZ VE FİZİKSEL AKTİVİTEYE KATILIMA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN YARALANMALAR VE SAĞLIK SORUNLARININ TANISI, TEDAVİSİ, ÖNLENMESİ VE RAHABİLİTASYONU İLE UĞRAŞAN, FİZİKSEL OLARAK AKTİF BİR YAŞAM BİÇİMİNİ TOPLUMA BENİMSETMEYE ÇABA GÖSTEREREK HALK SAĞLIĞINI KORUMAYA ÇALIŞAN MULTİDİSİPLİNER BİR KLİNİK (BAZI ÜLKELERDE YAN DAL) UZMANLIK (VE AYNI ZAMANDA AKADEMİK ÇALIŞMA) ALANIDIR

BURSİTLER: KEMİKLERİN ÜZERİNİ KAPLAYAN DOKULARIN İÇİNE SIVI BİRİKMESİYLE OLUŞAN BURSİT TÜRLERİ, ÇOĞUNLUKLA TOPUK, OMUZ, KALÇA, BİLEK, DİRSEK VE DİZ ÇEVRESİNDE GÖRÜLÜR. AĞRI VE KIZARIKLIĞA YOL AÇAN BURSİTLER BAZI DURUMLARDA EKLEM YARALANMALARINDAN YA DA SÜREKLİ OLARAK AYNI HAREKETİN YAPILMASINDAN KAYNAKLANABİLİR. BU GİBİ DURUMLARIN ÖNLENMESİ İÇİN HEKİM, SPORCULARA ÖNERİLERDE BULUNUR. BURSİT VARLIĞINDA İSE RAHATSIZLIĞIN TANI VE TEDAVİSİ DE SPOR HEKİMLERİNCE YAPILIR

 

KALÇA AĞRILARI: FİZİKSEL AKTİVİTELER SIRASINDA TRAVMALARA BAĞLI OLUŞAN BAĞ, KAS VE TENDON YARALANMALARININ YANI SIRA KALÇA BÖLGESİNDE OLUŞAN KİREÇLENME GİBİ RAHATSIZLIKLAR, KALÇA AĞRILARINA YOL AÇABİLİR. ÖZELLİKLE TENDİNİT VE AVASKÜLER NEKROZ (AVN) OLARAK ADLANDIRILAN VE TOPLAR DAMARIN KILCAL DAMARLARA KAN AKIŞI SAĞLAYAMAMASI NEDENİYLE KEMİK DOKUSUNUN ZARAR GÖRMESİ OLARAK TANIMLANAN HASTALIK, ŞİDDETLİ KALÇA VE KASIK AĞRISINA YOL AÇAR. BU GİBİ RAHATSIZLIKLAR SONUCUNDA GÖRÜLEN KALÇA AĞRILARININ TANI VE TEDAVİLERİ, SPOR HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNCE YAPILIR.

 

AYAK VE AYAK BİLEĞİ AĞRILARI: BAĞ, TENDON VE KAS YIRTILMALARININ YANI SIRA TOPUK DİKENİ GİBİ RAHATSIZLIKLAR DA SPORTİF FAALİYETLER SIRASINDA OLUŞABİLİR. BU GİBİ RAHATSIZLIKLARIN VARLIĞINDA TEDAVİ SPOR HEKİMİ TARAFINCA DÜZENLENİR.

 

BOYUN KAYNAKLI BAŞ AĞRILARI: BOYUN BÖLGESİNDE YER ALAN KAS DOKUSUNUN ZEDELENMESİNE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN BAŞ AĞRILARININ ÖNLENMESİ İÇİN SPOR HEKİMLERİ DÜZENLİ OLARAK SPORCULARA ÖNERİLERDE BULUNUR. BOYUN KAYNAKLI BAŞ AĞRISI ŞİKAYETİ OLAN SPORCULARIN TEDAVİSİ DE SPOR HEKİMLERİ TARAFINCA YAPILIR.

 

KULUNÇ AĞRILARI: TIPTA FİBROSİTİS OLARAK BİLİNEN KULUNÇ, KAS İÇİNDE OLUŞAN NODÜLLERDİR. GERİLEN KASLARIN GEVŞEYEMEMESİ OLARAK TANIMLANABİLEN KULUNÇ, ZAMAN ZAMAN ŞİDDETLİ AĞRILARA YOL AÇABİLİR. BU TİP AĞRILAR, SPOR HEKİMLİĞİ BÖLÜMÜNÜ UZMANLARINCA TEDAVİ EDİLİR.

 

MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMU: KAS YARALANMASI, TEKRARLAYAN HAREKETLER VE KASLARIN AŞIRI KULLANIMINA BAĞLI NEDENLERDEN DOLAYI OLUŞABİLEN RAHATSIZLIĞIN TEDAVİSİNDE UYGULANAN FİZİK TEDAVİ, LOKAL ENJEKSİYON VE MEDİKAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ SPOR HEKİMLERİNCE UYGULANIR.

Egzersizler için Tıklayınız