Kalça Protezi, ilaç veya fizik tedavi gibi yöntemlerin etkisini göstermediği durumlarda uygulanan alternatif bir tedavi yöntemidir. Çoğunlukla ciddi hasar durumlarında tercih edilen bu yöntem, 50-60 yaş üstü hasta grubuna uygulanmaktadır.İleri yaştaki hastaların tedavisinde doktorunuzun tercihine ve hastanın durumuna göre çimentolu kalça protezi tercih edilir. Bu tür protezde “kemik çimentosu” adı verilen bir dolgu maddesi de protezle birlikte kullanılır. Çimentosuz kalça protezi türünde ise gözenekli bir madde ile kaplanmış protez malzemesi kullanılır. Aynı şekilde metal alaşımlarından oluşan bir protez yapı da kullanılabilir.
Total kalça protezi sonrası dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da enfeksiyondur. Total kalça protezi ameliyatı belden aşağısı uyuşturularak yapılır. Risk unsurları yok denecek kadar azdır. Fakat yürümenin azalması ve hareketlerin kısıtlanması nedeniyle pıhtı oluşumu riski bulunmaktadır. Bundan korunmanın en iyi yolu, doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmak, emboli çorabı giymek, kalçayı zorlamayacak egzersizler ve düzenli yürüyüştür. Hasta, ameliyattan 6 hafta sonra, yüzme ve yürüyüş gibi sporları yapabilir.
Total kalça protezi ameliyatındaki bir diğer risk de enfeksiyondur. Bu, her ameliyatta olan bir risktir ve özenli bakım ile sıfıra indirilebilir. Hasta 2-3 gün yattıktan sonra taburcu edilir.